Изузетно лијепо организовани и припремљени Српски Дани 2023. су привукли пажњу многих посјетилаца, не само Срба из Едмонтона и околине, већ и осталих народа који су дошли да поздраве овај фестивал. Овом скупу присуствовало је неколико хиљада људи. Организација је била веома добро осмишљења тако да су посетиоци били веома задовољни свеукупним садржајем.


Пјевачко друштво ,,Божур”   је милозвучно отпјевалo српску химну Боже Правде и канадску химну О Канада.

Овај свенародни скуп благословио је надлежни свештениk протојереј ставрофор Десимир Видовић.


Услиједио је културно-умјетнички програм у коме су се ређали наступи гостујућих и домаћих фолклорних група јер је овај фестивал замишљен и реализован не само као фестивал којим се слави и обиљежава српска култура и народна традиција, већ је овај дан и прилика да се широм отворе врата свим људима свих народности, као јеванђелски и миротворни знак љубави и отвореног срца за све народе, поготову за нас који живимо у једној вишенационалној земљи.

 

Наступиле су бројне фолклорне групе. Поред домаћина, ансамбла Српског фолклорног друштва ,,Опанак” и Српске школе Јован Јовановић Змај наступили су и: Српско фолклорно друштво Фрула из Калгариа, Фламенко Ен Виво (Шпанија), Виктор Јара (Чиле), Тоналтека (Мрксико), Киклос (Грчка), Дионисос (Грчка)  и остали извођачи.


У вечерњим сатима славље је настављено уз музику уживо.

 

И другог дана прослава српских дана наставила се уз дружење, музику и игру. У сарадњи са Управним Одбором ЦШО Св. Саве и великим бројем добровољаца, Коло Српских Сестара Косовка Девојка је организовало продају традиционалних српских јела. Вриједне сестре су продавале  палачинке, и разне друге посластице. Ту су били свакако у понуди и печење са ражња и специјалитети са роштиља.Чланови свих црквених секција узеели су активно учешће како у раду тако и у забавном програму и све је протекло у ведрој и сложној атмосфери.


Одржана су такмичења у неколико спортских дисциплина.


Програм је организовао Жељко Сулавер
 а водитељ програма била је Марија Николић.

 

Српски дани су протекли у лијепом расположењу и била су то два дивна дана за дружење и ширење наше српске културе.

 

Сигурно да све ово не би могло да се оствари без великих напора чланова управе ЦШО Св. Саве са председником Илијом Мусулин на челу, и КСС Косовка Девојка на челу са председницом Љубицом Чанак, Српским фолклорним друштвом, Српском школом Јован Јовановић Змај, фудбалским клубом и осталим спортским удружењима. Бројне ноћи, дани и сати су уложени седмицама унапријед да се све добро организује и оствари. Свима хвала и од Бога награда.

Велика захвалност припада добровољцима и спонзорима који су својим радом и финансијски помогли да се успјешно организују Српски Дани 2023.

 

Управни Одбор ЦШО Св. Саве се срдачно захваљује свима који су се на било који начин потрудили и допринијели организацији и реализацији Српских дана.

Loading