У организацији Српске библиотеке “Вук Караџић” при цркви Светог Саве у Едмонтону, у суботу 4. марта 2023. године, уприличена је промоција књиге Крајина у души. На првој промоцији књиге по градовима западне Канаде, коаутор Николај Мишчевић (други коаутор је Бранко Миљевић) је у просторијама цркве говорио пред око двадесетак парохијана који су претходно имали прилику да се са њим упознају и пожеле му добродошлицу. 

Модератор је био г. Жељко Сулавер који је на самом почетку замолио парохијског свештеника, о. Десимира Видовића, да благослови сабрање. 

Разговор је инициран да буде неформалног карактера са циљем да се присутни укључују са својим питањима и коментарима. 

На питање о разлозима због којих је књига настала, аутор је напоменуо да је главни циљ – незаборав. Отргнуто од заборава може бити само што се запише јер вријеме направи да ако није записано, није се ни десило. Међутим, то је само први, мали дио процеса како записано или запамћено треба да нађе своје коначиште. Тако је и са мисијом г. Мишчевића по западној Канади – промовисати књигу и њен садржај на књижевним вечерима сличним овој. 

Модератор, и сам записничар својих размишљања али у стиху, поздравио је госта својим пјесмама Манастир Драговић и Манастир Крупа инспирисаним управо незаборавом. 

Одломке из књиге је читао г. Дарко Дошеновић, као и аутор и г. Сулавер. 

Током веома пријатне атмосфере, г. Мишчевић је чуо неколико врло прикладних коментара од стране присутних и радо одговарао на постављена питања. 

Догађај је “обојио” сликар, г. Љубомир Илић, који је излагањем својих ликовних радова инспирисаних “колоном” и Манастиром Крка употпунио осјећај Крајине у души. 

И поред малобројне публике, простор је био испуњен енергијом ауторовог казивања, непосредношћу публике и сликама Крајине. 

Хвала ауторима на њиховом дјелу и г. Николају Мишчевићу на посјети и оствареном пријатељству. 

На многаја љета!

Loading